Blog

sztućce ekologiczne

Dlaczego sztućce wielorazowe są eko?

Czy sztućce mogą być eko? To pytanie ściśle powiązane z naszym dzisiejszym tematem wskazuje na dość spory problem, z jakim od dłuższego czasu boryka się właściwie cały świat. Chodzi o zanieczyszczenie środowiska poprzez produkcję różnego rodzaju odpadów, przede wszystkim tych związanych z plastikiem. Może akurat problem sztućców wykonywanych z tego materiału powoli zaczyna być rozwiązywany, jednak nadal duża rola w naszym podejściu do tego tematu. Czy zatem sztućce wielorazowe są eko?

Czytaj więcej

jednorazowe sztućce

Wytrzymałość sztućców jednorazowych. Co oznacza termin „heavy duty”?

Sztućce oraz opakowania jednorazowe są powszechnie wykorzystywane zarówno prywatnie, jak i przez firmy gastronomiczne czy cateringowe. Jest to rozwiązanie z wielu względów niezwykle praktyczne. Posiadają one z pewnością wiele korzystnych cech, takich jak lekkość, uniwersalność czy niska cena. Co istotne nie zajmują one również zbyt wiele miejsca. Jednak wybierając sztućce jednorazowe musimy również zwrócić uwagę na ich wytrzymałość.

Czytaj więcej

siatka

Na czym opiera się filozofia zero waste i jak ma się do korzystania ze sztućców?

Coraz więcej osób na całym świecie wyznaje filozofię zero waste – polegającą na ograniczeniu do zera ilości odpadów jakie generujemy. Starają się rezygnować z zakupu zbędnych produktów, a przedmioty, które można wykorzystać po raz kolejny, używać ponownie. Jeśli coś się zepsuje lepiej to naprawić, niż wyrzucać i wymieniać na nowe – głosi jedna z najważniejszych zasad tego poglądu. Ponadto odpady nadające się do ponownego przetworzenia, powinny być umieszczane w specjalnych pojemnikach, a potem używane ponownie, po odpowiedniej obróbce.

Czytaj więcej

plastikowe sztućce

Czy sztućce i zastawę z plastiku można wykorzystywać po wielokroć?

Rosnąca świadomość ekologiczna społeczeństwa, sprawia, że coraz częściej rezygnujemy  z plastikowych sztućców i naczyń, chcąc ograniczyć nadmierną produkcję plastikowych odpadów i ich wpływ na środowisko naturalne. Jeśli już, z przyczyn higienicznych, musimy sięgnąć po jednorazowe sztućce czy zastawę, szukamy takich, które są biodegradowalne, podlegają recyklingowi i mają możliwie najmniejszy wpływ na zanieczyszczanie środowiska. Za wadę plastikowych sztućców, talerzy czy kubków uchodzi fakt, że są w większości jednorazowe. Czy można używać ich wielokrotnie?

Czytaj więcej

drewniane sztućce

Fakty i mity na temat sztućców z drewna

Sztućce z drewna pojawiły się na rynku jako alternatywa dla sztućców plastikowych i metalowych. Używa się ich podczas imprez plenerowych, rodzinnych spotkań przy grillu, eventów obsługiwanych przez firmy cateringowe oraz mniejszych i większych przyjęć. Również w lokalach gastronomicznych coraz częściej zastępują one sztućce plastikowe, które dotychczas towarzyszyły posiłkom sprzedawanym na wynos. Czy sztućce z drewna to aby na pewno najlepszy wybór? Zebraliśmy najważniejsze fakty i mity na ich temat. Zapraszamy do lektury.

Czytaj więcej

zero waste

Jak wielorazowość sztućców wpisuje się w modę zero waste ?

Życie w zgodzie z ideą zero waste polega na nie marnowaniu zasobów i generowaniu jak najmniejszej ilości odpadów. Moda na taki styl życia zyskuje na popularności wraz ze wzrostem świadomości ekologicznej społeczeństwa. Coraz więcej osób rozumie bowiem, że wszystkie przedmioty jednorazowe w ogromnej mierze przyczyniają się do zanieczyszczenia środowiska naturalnego. Aby zmniejszać negatywny wpływ odpadów na środowisko, zamienia się „jednorazówki” na „wielorazówki”. Osoby żyjące w zgodzie z naturą i nurtem zero waste przestają zatem używać m.in. jednorazowych sztućców, a w zamian korzystają ze sztućców wielorazowego użytku.

Czytaj więcej

kobiety jedzą sałatki

Po jakie sztućce sięgają firmy cateringowe?

Usługi cateringowe nie tylko w pandemii, ale również w zwykłych warunkach muszą być świadczone zgodnie z zachowaniem najwyższych standardów higienicznych. Chodzi o to, by podczas przygotowywania potraw czy pakowania ich dla klienta nie dostały się do nich żadne drobnoustroje, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe lub inne groźne choroby. Dlatego ważny jest każdy element cateringu, nie tylko odpowiednie warunki obróbki jedzenia, ale także wybór pojemników do przechowywania gotowych potraw oraz sztućce, które będą do nich dołączone.

Czytaj więcej

sztućce jednorazowe drewniane

Z jakich tworzyw i materiałów wytwarza się sztućce jednorazowe?

Sztućce przeznaczone do jednorazowego użytku znajdują zastosowanie w wielu miejscach. Przede wszystkim dodawane są do zamówień cateringu na wynos, ale wykorzystuje się je także w barach czy restauracjach szybkiej obsługi, na imprezach masowych, na których serwuje się jedzenie, a także w szpitalach. Takie sztućce bardzo dobrze sprawdzą się na grillach, piknikach, imprezach firmowych, urodzinach w plenerze czy na wyjazdach pod namiot, gdzie mamy utrudniony dostęp do bieżącej wody. Warto dowiedzieć się więcej na temat tego, z jakich tworzyw są wykonywane oraz jakimi właściwościami się charakteryzują.

Czytaj więcej

serce z plastikowych widelców

Czy sztućce jednorazowe to wyroby biodegradowalne?

Spotkanie ze znajomymi i różnej wielkości przyjęcia wiążą się zazwyczaj z przygotowaniem smacznych posiłków dla wszystkich zaproszonych gości. Niestety, problemem, który powstaje, gdy impreza dobiega końca, jest spora ilość brudnych naczyń, wymagających uporządkowania. Wiele osób przekonało się jednak, że dzięki użyciu wygodnych, jednorazowych naczyń możemy zapomnieć o takim obowiązku. Np. wytrzymałe, lekkie sztućce pozwalają na swobodne spożycie posiłku, a dzięki swojej formie po użyciu mogą trafić do odpowiedniego pojemnika na śmieci. Jednak, czy produkty tego typu są przyjazne dla środowiska? 

Czytaj więcej

recykling jednorazowych sztućców

Jak użytecznie i pożytecznie wykorzystać plastik z recyklingu?

Czy plastik to, jak uważa wiele osób, samo zło? Oczywiście, że nie! Jego formuła jest wygodna, lekka i sprawia, że zyskujemy zupełnie nowe możliwości. Negatywne znaczenie ma jednak nasze podejście do tego materiału i pojmowanie go, jako coś jednorazowego i bezużytecznego po pierwszym wykorzystaniu. Istnieje więc konieczność wprowadzenia zmian dotyczących naszej wiedzy o zagrożeniu i możliwościach, jakie daje plastik, a także naszych codziennych wyborów i wysiłków wkładanych w to, by Ziemia pozostała zieloną wyspą.  

Czytaj więcej