Z jakich tworzyw i materiałów wytwarza się sztućce jednorazowe?

Sztućce przeznaczone do jednorazowego użytku znajdują zastosowanie w wielu miejscach. Przede wszystkim dodawane są do zamówień cateringu na wynos, ale wykorzystuje się je także w barach czy restauracjach szybkiej obsługi, na imprezach masowych, na których serwuje się jedzenie, a także w szpitalach. Takie sztućce bardzo dobrze sprawdzą się na grillach, piknikach, imprezach firmowych, urodzinach w plenerze czy na wyjazdach pod namiot, gdzie mamy utrudniony dostęp do bieżącej wody. Warto dowiedzieć się więcej na temat tego, z jakich tworzyw są wykonywane oraz jakimi właściwościami się charakteryzują.

Plastik i inne materiały

Jednorazowe sztućce mogą być wytwarzane z różnych materiałów, wśród których najczęstsze to plastik, drewno i papier. Każdy z tych surowców posiada trochę inne właściwości i cechy wyróżniające:

  • Plastik – jeśli producent użyje tworzywa wysokiej jakości, to wykonane z niego sztućce jednorazowe będą mocne i bez problemu będzie można używać ich nawet do gorących posiłków czy napojów. Poza tym plastik dostępny jest w wielu kolorach i mogą z niego powstawać nawet nietypowe kształty. Dlatego sprawdzi się na przyjęciach dla dzieci oraz wszędzie tam, gdzie zależy nam na estetycznej oprawie przyjęcia mimo użycia sztućców jednorazowych. Po użyciu pamiętajmy, by wyrzucić te sztućce do pojemników na plastik, dzięki czemu zostaną ponownie przetworzone.
  • Drewno – jest również wytrzymałym surowcem i ma bardzo ładny wygląd, dlatego będzie pasowało szczególnie do przyjęć urządzanych w stylu rustykalnym. To materiał ekologiczny, ponieważ podlega biodegradacji i może być kompostowany, dzięki czemu nie musimy martwić się, że po zakończeniu imprezy pozostawiamy dużą ilość odpadów.
  • Papier - ten materiał również wyróżnia się ekologicznością i szybko podlega biodegradacji. Sztućce papierowe są lekkie, ale jednocześnie mniej wytrzymałe niż plastikowe czy drewniane, dlatego w niektórych sytuacjach mogą okazać się niewystarczające.

Nowe rozwiązania technologiczne

Naukowcy pracują ciągle nad nowymi technologiami i szukają materiałów, które jak najmniej zanieczyszczałyby środowisko naturalne. Dlatego również sztućce jednorazowe zaczyna się wytwarzać z coraz bardziej ekologicznych surowców. Na przykład na Politechnice Gdańskiej opracowano ekologiczny polimer składający się z mąki ziemniaczanej oraz kukurydzy. Wykonane z niego sztućce są całkowicie recyklingowalne. Tego rodzaju tworzywa sztuczne, które podlegają biodegradacji, są coraz częściej wykorzystywane do produkcji sztućców i jednorazowych naczyń, co jest bardzo korzystne pod względem ekologicznym i pomaga uniknąć nadmiernego zanieczyszczania naszej planety.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.