Czy sztućce i kubki jednorazowe muszą posiadać oznaczenie CE?
- Szczegóły
Masz dość zmywania brudnych naczyń? Postaw na jednorazowe sztućce i kubki, które są idealnym rozwiązaniem na grilla lub imprezę plenerową. Zanim jednak zdecydujesz się na ich zakup, zastanów się, jakie certyfikaty powinny posiadać tego rodzaju produkty. Każdy produkt dopuszczony do kontaktu z żywnością powinien spełniać restrykcyjne wymogi oraz musi być właściwie oznaczony. Czy sztućce jednorazowe i kubki powinny posiadać oznaczenie CE? W dalszej części artykułu wyjaśniamy, czego dotyczy ten symbol i czy producenci jednorazowych zestawów cateringowych są zobowiązani do umieszczania go na swoich wyrobach.
Oznaczenie CE – jakie grupy produktów obowiązuje?
Oznakowanie CE umieszcza się na wyrobach, których producent deklaruje zgodność z dyrektywami „Nowego Podejścia” Unii Europejskiej. Te dyrektywy dotyczą bezpieczeństwa korzystania z produktów, ochrony zdrowia oraz ochrony środowiska. Dzięki ocenie zgodności producenci mogą wprowadzać na rynek europejski swoje wyroby, których standardy są zgodnie z jednolitymi wymaganiami unijnymi bez konieczności ubiegania się o dodatkowe certyfikaty. W grupie produktów, które wymagają oznaczenia, wymienia się m.in. sprzęty RTV i AGD, zabawki, okulary przeciwsłoneczne, maszyny, wyroby medyczne, urządzenia telekomunikacyjne, urządzenia gazowe czy przyrządy pomiarowe.
Tego rodzaju oznaczenia na swoich produktach nie muszą umieszczać producenci ubrań, żywności, mebli czy kosmetyków. Oznaczenie CE nie musi też znajdować się na opakowaniach dopuszczonych do kontaktu z żywnością takich jak garnki, zastawy stołowe czy pojemniki do przechowywania. Znaku CE nie muszą mieć także jednorazowe sztućce czy kubki, gdyż o dopuszczeniu tych wyrobów do sprzedaży świadczą inne certyfikaty. Naczynia jednorazowe bezpieczne w kontakcie z żywnością oznacza się za pomocą symbolu „widelca i kieliszka”. Znak ten potwierdza, że produkty w żaden sposób nie wpływają na jedzenie i nie zmieniają jego wartości. Ponadto nie wydzielają szkodliwych substancji, które mogłyby wchodzić w reakcje z żywnością.