Czy sztućce i zastawę z plastiku można wykorzystywać po wielokroć?

Rosnąca świadomość ekologiczna społeczeństwa, sprawia, że coraz częściej rezygnujemy  z plastikowych sztućców i naczyń, chcąc ograniczyć nadmierną produkcję plastikowych odpadów i ich wpływ na środowisko naturalne. Jeśli już, z przyczyn higienicznych, musimy sięgnąć po jednorazowe sztućce czy zastawę, szukamy takich, które są biodegradowalne, podlegają recyklingowi i mają możliwie najmniejszy wpływ na zanieczyszczanie środowiska. Za wadę plastikowych sztućców, talerzy czy kubków uchodzi fakt, że są w większości jednorazowe. Czy można używać ich wielokrotnie?

Wielorazowe czy jednorazowe sztućce z plastiku?

Większość sztućców czy elementów zastawy z plastiku to produkty jednorazowe. Oznacza to, że po użyciu powinniśmy je wyrzucić do odpowiedniego pojemnika na śmieci na plastik, skąd trafią do sortowni śmieci i po obróbce będą mogły być wykorzystane ponownie. Plastik rozkłada się przez wiele lat, dlatego często sięga się po sztućce i kupki z innych materiałów takich jak drewno czy bambus.

Istnieją jednak również wielorazowe sztućce z plastiku. Ich przykładem są produkowane przez naszą firmą sztućce składane, które zajmują mało miejsca i świetnie sprawdzają się podczas długich wypraw w góry, wycieczek rowerowych czy kempingów. Zajmują niewiele miejsca w plecaku, a po użyciu możemy je umyć i użyć ponownie.

Na różnego rodzaju festiwalach teatralnych i muzycznych coraz częściej pojawiają się również wielorazowe, plastikowe kubki do piwa, wykonane z grubego plastiku. Wypożyczane za niewielką kaucją gościom imprezy, po wypiciu napoju są oddawane do baru, dezynfekowane i wykorzystywane ponownie. Łączą w ten sposób zalety kubków szklanych – wielorazowość i przyjazność środowisku z plusami jednorazowych kubków plastikowych – niewielką wagą, bezpieczeństwem użytkowania (w przeciwieństwie do szkła nikogo nie pokaleczą) i niskimi kosztami wytworzenia.

Jednak są sytuacje, w których sztućce jednorazowe będą jedynym możliwym rozwiązaniem. Uświadomiła nam to pandemia koronawirusa, gdy wszystkie restauracje i bary przestawiły się na wydawanie posiłków i napojów w jednorazowych naczyniach, ponieważ w reżimie sanitarnym i ograniczeniu działalności gastronomicznej do usług „na wynos” była to jedyna możliwość.

Niezależnie od tego czy szukasz łatwo podlegających recyklingowi jednorazowych sztućców i kubków czy rozwiązań wielorazowych dla turystów, zachęcamy do zapoznania się z ofertą naszej firmy, która cały czas dostosowuje swoją gamę produktów do wyzwań związanych ze zmieniającym się światem.