Na czym opiera się filozofia zero waste i jak ma się do korzystania ze sztućców?

Coraz więcej osób na całym świecie wyznaje filozofię zero waste – polegającą na ograniczeniu do zera ilości odpadów jakie generujemy. Starają się rezygnować z zakupu zbędnych produktów, a przedmioty, które można wykorzystać po raz kolejny, używać ponownie. Jeśli coś się zepsuje lepiej to naprawić, niż wyrzucać i wymieniać na nowe – głosi jedna z najważniejszych zasad tego poglądu. Ponadto odpady nadające się do ponownego przetworzenia, powinny być umieszczane w specjalnych pojemnikach, a potem używane ponownie, po odpowiedniej obróbce.

W niektórych krajach zasady zero-waste przenikają do prawa i są wspierane przez państwo. Przykładem tego jest obciążenie wszystkich, zarówno plastikowych, jak i szklanych butelek kaucją, którą można łatwo odzyskać oddając j do specjalnych automatów, które wymieniają je na pieniądze. Inny przykład to rezygnacja z plastikowych słomek czy wprowadzenie opłat za torebki w sklepach, co ma być zachętą do zabierania ze sobą torby wielokrotnego użytku.

Chcemy żyć coraz bardziej odpowiedzialnie, troszcząc się o środowisko i redukując negatywny wpływ na nasze otoczenie i ilość odpadów, które później rozkładają się przez tysiące lat, często lądując w morzach i oceanach i przyczyniając się do wymierania gatunków flory i fauny, a w konsekwencji zmniejszenia bioróżnorodności.

A jak filozofia zero-waste ma się do korzystania ze sztućców?

 Doskonałym przykładem zastosowania filozofii zero waste w praktyce mogą być turyści, którzy uprawiają wspinaczkę górską czy po prostu eksplorują tereny zielone, jeżdżą pod namioty czy szukają ucieczki w naturę. Dziś, coraz częściej zamiast brać ze sobą wiele zestawów plastikowych sztućców, jednokrotnego użytku, mogą zdecydować się np. na składane, zajmujące niewiele miejsca sztućce turystyczne, które po umyciu mogą być wykorzystywane wiele razy.

Korzystając ze stołówek, barów czy jadłodajni w górskich schroniskach, możemy zrezygnować z proszenia o zestaw jednorazowych sztućców i skorzystać z własnego wygodnego zestawu. Natura na pewno będzie nam wdzięczna!

Wybierając sztućce możemy postawić na takie, które łatwo ulegają biodegradacji, lub mogą być użyte więcej niż jeden raz.

Zero waste a less waste

 Nie zawsze da się ograniczyć ilość produkowanych odpadów do zera, dlatego zamiast zero waste możemy pomyśleć o less waste. Wtedy po prostu ograniczamy produkcję odpadów do minimum. Jak to zrobić? Jest wiele sposobów: można oddać ubrania, które nam się znudziły innym osobom lub sprzedać na którymś z serwisów. Kupować tyle jedzenia, ile potrzebujemy, tak, aby nie wyrzucać. Zużyte produkty wykonane z plastiku takie jak jednorazowe sztućce czy kubki (np. po przyjęciu w ogrodzie czy grillu) wyrzucić do pojemnika przeznaczonego do segregacji odpadów. Wtedy będziemy mieć pewność, że po trafieniu do sortowni i odpowiedniej obróbce zyskają one nowe życie.