Po jakie sztućce sięgają firmy cateringowe?
- Szczegóły
Usługi cateringowe nie tylko w pandemii, ale również w zwykłych warunkach muszą być świadczone zgodnie z zachowaniem najwyższych standardów higienicznych. Chodzi o to, by podczas przygotowywania potraw czy pakowania ich dla klienta nie dostały się do nich żadne drobnoustroje, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe lub inne groźne choroby. Dlatego ważny jest każdy element cateringu, nie tylko odpowiednie warunki obróbki jedzenia, ale także wybór pojemników do przechowywania gotowych potraw oraz sztućce, które będą do nich dołączone.
Jednorazowe sztućce w cateringu
Aby zachować najwyższy poziom czystości i zapobiec przenoszeniu jakichkolwiek zarazków, do cateringów przygotowywanych na zamówienie dodaje się sztućce jednorazowe. Najlepsze są pełne zestawy dla każdej osoby pakowane osobno w higieniczne torebki. Dzięki temu można łatwo dołączyć je do zamawianego jedzenia, a później rozdać każdemu z gości bez dotykania samych sztućców. Takie rozwiązanie przyda się szczególnie na imprezach plenerowych, grillach oraz wszelkich innych spotkaniach, na których utrudnione byłoby mycie i wyparzanie tradycyjnych sztućców wykonanych z metalu. Wtedy szczelnie zapakowane jednorazowe zestawy zapewniają czystość i higienę w każdych warunkach, co jest szczególnie ważne podczas pandemii albo gdy catering dostarcza się osobom chorym, na przykład w szpitalach, aby żadne zarazki nie roznosiły się dalej.
Dbanie o ekologię
Jednorazowe sztućce mogą być wykonywane z różnych materiałów, a wśród najczęściej stosowanych mamy papier, plastik i drewno. Sztućce papierowe są wprawdzie biodegradowalne, ale mają niezbyt dużą trwałość i mogą ulegać szybkiemu zniszczeniu w przypadku wykorzystywania ich do potraw płynnych lub bardzo gorących. Trwalszym i również ekologicznym materiałem jest drewno w naturalnym kolorze, które dodatkowo zapewnia ciekawy efekt wizualny. Jednak wyroby z niego wykonane mogą być trochę droższe.
Także sztućce plastikowe są warte rozważenia i mogą być przyjazne środowisku. Do ich wytwarzania podchodzi się obecnie w sposób bardziej odpowiedzialny i uwzględniający stan środowiska naturalnego. Plastikowe sztućce produkuje się coraz częściej z materiałów pochodzących z recyklingu, same również mogą podlegać selektywnej zbiórce i powtórnemu przetworzeniu. Dzięki temu zmniejszone zostaje zanieczyszczenie środowiska tego rodzaju odpadami, co jest zgodne z dyrektywą Unii Europejskiej, która zaczęła obowiązywać w tym roku, a dotyczy ograniczenia stosowania plastikowych sztućców i opakowań na żywność, które nie są poddawane recyklingowi.