Ekoblog
Jak wielorazowość sztućców wpisuje się w modę zero waste ?
- Szczegóły
Życie w zgodzie z ideą zero waste polega na nie marnowaniu zasobów i generowaniu jak najmniejszej ilości odpadów. Moda na taki styl życia zyskuje na popularności wraz ze wzrostem świadomości ekologicznej społeczeństwa. Coraz więcej osób rozumie bowiem, że wszystkie przedmioty jednorazowe w ogromnej mierze przyczyniają się do zanieczyszczenia środowiska naturalnego. Aby zmniejszać negatywny wpływ odpadów na środowisko, zamienia się „jednorazówki” na „wielorazówki”. Osoby żyjące w zgodzie z naturą i nurtem zero waste przestają zatem używać m.in. jednorazowych sztućców, a w zamian korzystają ze sztućców wielorazowego użytku.
Po jakie sztućce sięgają firmy cateringowe?
- Szczegóły
Usługi cateringowe nie tylko w pandemii, ale również w zwykłych warunkach muszą być świadczone zgodnie z zachowaniem najwyższych standardów higienicznych. Chodzi o to, by podczas przygotowywania potraw czy pakowania ich dla klienta nie dostały się do nich żadne drobnoustroje, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe lub inne groźne choroby. Dlatego ważny jest każdy element cateringu, nie tylko odpowiednie warunki obróbki jedzenia, ale także wybór pojemników do przechowywania gotowych potraw oraz sztućce, które będą do nich dołączone.
Z jakich tworzyw i materiałów wytwarza się sztućce jednorazowe?
- Szczegóły
Sztućce przeznaczone do jednorazowego użytku znajdują zastosowanie w wielu miejscach. Przede wszystkim dodawane są do zamówień cateringu na wynos, ale wykorzystuje się je także w barach czy restauracjach szybkiej obsługi, na imprezach masowych, na których serwuje się jedzenie, a także w szpitalach. Takie sztućce bardzo dobrze sprawdzą się na grillach, piknikach, imprezach firmowych, urodzinach w plenerze czy na wyjazdach pod namiot, gdzie mamy utrudniony dostęp do bieżącej wody. Warto dowiedzieć się więcej na temat tego, z jakich tworzyw są wykonywane oraz jakimi właściwościami się charakteryzują.
Czy sztućce jednorazowe to wyroby biodegradowalne?
- Szczegóły
Spotkanie ze znajomymi i różnej wielkości przyjęcia wiążą się zazwyczaj z przygotowaniem smacznych posiłków dla wszystkich zaproszonych gości. Niestety, problemem, który powstaje, gdy impreza dobiega końca, jest spora ilość brudnych naczyń, wymagających uporządkowania. Wiele osób przekonało się jednak, że dzięki użyciu wygodnych, jednorazowych naczyń możemy zapomnieć o takim obowiązku. Np. wytrzymałe, lekkie sztućce pozwalają na swobodne spożycie posiłku, a dzięki swojej formie po użyciu mogą trafić do odpowiedniego pojemnika na śmieci. Jednak, czy produkty tego typu są przyjazne dla środowiska?
Jak użytecznie i pożytecznie wykorzystać plastik z recyklingu?
- Szczegóły
Czy plastik to, jak uważa wiele osób, samo zło? Oczywiście, że nie! Jego formuła jest wygodna, lekka i sprawia, że zyskujemy zupełnie nowe możliwości. Negatywne znaczenie ma jednak nasze podejście do tego materiału i pojmowanie go, jako coś jednorazowego i bezużytecznego po pierwszym wykorzystaniu. Istnieje więc konieczność wprowadzenia zmian dotyczących naszej wiedzy o zagrożeniu i możliwościach, jakie daje plastik, a także naszych codziennych wyborów i wysiłków wkładanych w to, by Ziemia pozostała zieloną wyspą.
Dlaczego sztućce jednorazowe cieszą się wysoką popularnością w gastronomii?
- Szczegóły
Prowadzenie własnego lokalu gastronomicznego wiąże się z dbaniem o wiele, na pierwszy rzut oka niepozornych, elementów. Jednym z czynników, który ma szczególne znaczenie, zwłaszcza w obecnej sytuacji, jest zapewnienie gościom pełnej higieny, a co za tym idzie komfortu psychicznego. Rozwiązaniem zyskującym coraz większą popularność jest korzystanie z jednorazowych opakowań i jednorazowych sztućców, które posiadają wiele zalet. Jakich? W naszym artykule przedstawiamy niektóre z nich i sprawdzamy, dlaczego sztućce jednorazowe podbijają zarówno serca klientów, jak i właścicieli lokalów.